Funtioneel Testen
Wat is functioneel testen
Als een applicatie wordt opgeleverd dient te worden getest of de applicatie ook daadwerkelijk doet wat het volgens het ontwerp zou moeten doen. Dit noemt men de functionele test of de  functionele systeemtest. Dit is een black box test, er wordt alleen gekeken naar de functionele werking: doet het programma wat het volgens het ontwerp zou moeten doen
.
 
Opstellen testspecificaties
In deze test worden op voorhand testgevallen geschreven op basis van het functioneel ontwerp. Het begint dus met een kritische bestudering van het functioneel ontwerp. Onduidelijkheden en fouten worden gemeld bij de ontwerper, waardoor deze bevindingen al in een vroeg stadium kunnen worden opgelost en worden verwerkt tijdens de bouw. Er zal worden geprobeerd om met zo weinig mogelijk testgevallen zoveel mogelijk voorkomende situaties te raken.
 

Uitvoering
Als de applicatie wordt opgeleverd wordt deze getest middels de vooraf gespecificeerde testgevallen. Tijdens de uitvoering wordt gekeken of de applicatie dat doet wat het volgens het ontwerp zou moeten doen. Is dit niet het geval dan wordt gekeken of dit een ontwerpfout of een bouwfout betreft en wordt deze fout vervolgens gemeld bij betreffende afdeling. Vaak gebeurt dit in een aantal ronden waarbij telkens een nieuwe versie wordt opgeleverd, welke vervolgens getest dient te worden. Deze test wordt veelal uitgevoerd door professionele testers.
 

Acceptatietest
Over het algemeen worden aan het eind van de functionele test de gebruikers betrokken bij het testen. Dit noemt men de functionele acceptatietest. In deze fase wordt ook gekeken of een en ander in de praktijk werkbaar is voor de eindgebruikers.
 

Rapportage
Als ook dit afgerond is, wordt er een rapportage opgeleverd. Hierin wordt aan de opdrachtgever een advies gegeven over de kwaliteit van het opgeleverde systeem. Daarnaast zullen de opgeloste bevindingen worden beschreven en de eventueel nog openstaande bevindingen.